Mandealaisuus rituaaliperinteen valossa (episodi 23)

podcast

Tarkastelemme tässä jaksossa tietokirjailija ja luennoitsija Pentti Tuomisen kanssa vielä nykyäänkin elossa olevan gnostilaisen monoteistisen uskonnon nimittäin mandealaisuuden oppeja, sen historiallista alkuperää, siihen liittyviä tietokäsityksiä ja uskonnon rituaaliperinteeseen liittyviä tapoja.

Yksityiskohtainen kuvaus yhden toimivan rituaaliston sisällöstä voi auttaa jäsentämään rituaalien merkitystä laajemmassakin mielessä. Miten geologinen ympäristö, ihmisen elämänkaari ja aika vaikuttavat rituaaleihin, millaista roolia ne esittävät ihmisen elämässä, mikä on rituaalien ja sakramenttien ero, mitä tieto on ja tietoon voi päästä, muun muassa tällaisiin kysymyksiin saamme vastauksen Pentin toisessa haastattelussa Mesokosmoksessa.

Vahvistuneena, kyllästetty suuren mysteerin säteilystä, Valo ja Kunnia asui Ensimmäisen Elämän suussa, sillä sieltä tuli Elämän Tieto.
– Mandealaisten kanonisesta rukouskirjasta


Linkkejä

3 kommenttia artikkeliin ”Mandealaisuus rituaaliperinteen valossa (episodi 23)

 1. Juutalaisuus ei ole ulkoisesta merkistä (silpominen), vaan sydämen ympärileikkaus Totuuden Hengessä. Siinä tieto. Nämä, joita maailma pitää juutalaisina, vaikka eivät ole (Joh.ilm. 2:9, 3:9), ovat uppiniskaisia, eivätkä ota sydämeensä Jumalan Sanaa, Totuutta.
  Jumalan Sana on Poika, Kristus (Joh ilm 2:18-29), jota he eivät suostu ottamaan sydämensä asiaksi, sillä valhe ja maailman herruus on heille mieluisampi.
  Yrittivät valheillaan tuoda omaa Messiastaan maailmaan (Barkozban), mutta jäivät siitäkin valheestaan kiinni.
  Jeesus opetti, että teidän tulee kuolla ja syntyä uudesti vedestä (sielusta) ja hengestä. Vesi (sielu) muutetaan viiniksi tulemalla uskolliseksi Jumalalle. Ja leipä (happamaton, ei valhetta) on Sanaa, taivaan leipää
  Näitä sai Aabraham Melkisedekiltä. Ja samaa leipää ja viiniä tarjoaa Jeesus viimeisellä ehtoollisella opetuslapsilleen.
  Siunausta päiväänne.

  Tykkää

 2. Kuuntelin osuuden mandealaisuudesta, hyvin paljon tuttua asiaa mutta myös uutta. Olen toiminut Irakista tulleiden mandaelaisten tulkkina vuodesta 1999 Turussa. Ainaki n Tuomas Martikainen on tietääkseni haastatellut heitä. Heidän mukaansa Jordanian vanhat kristityt suvut polveutuvat mandaelaisista. Olen myös saanut heiltä heidän uskontonsa liittyvää materiaalia. Jotkut nuoret ovat menneet naimisiin muiden kuin omien kanssa.Ovat hyvin ystävällisiä, helppoa saada kontakti heihin.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.