Forum Humanum 25 verkkoluentoa 2021-2022

Forum Humanumin 25 verkkoluentoa kausina 2021-2022

article

Mesokosmoksella on ollut kunnia järjestää kahden kuluneen vuoden aikana Forum Humanumin verkkoluentoja. Syksyllä 2021 järjestimme kahdeksan luentoa, keväällä 2022 kymmenen luentoa ja syksyllä 2022 seitsemän luentoa. Näistä tulee yhteensä 25 luentoa, joissa on ollut mukana näyttävä, kirjava ja ennen kaikkea viisas kaarti suomalaisia hengen tieteilijöitä, tutkijoita ja elämän ihmettelijöitä. Olen koonnut tähän artikkeliin kaikki luennot helposti saatavilla olevina linkkeinä.

Ensimmäistä kertaa Forum Humanumin historian aikana saimme nyt taltioitua sitä antia, jota pääkaupunkiseudulla olemme voineet nauttia jo vuosikymmenien ajan. Kiittää tästä voi tavallaan koronaa! Verkkoluentojen kokemukset ovat olleet todella positiivinen yllätys. Tilaisuudet ovat toteutuneet jouhevasti. Muutamassa kuukaudessa epävarmoissa ikäluokissa kehkeytyi siinä määrin tekniikan taitajia, että kamerat, mikrofonit ja tietokoneet vaikuttavat nyt olevan kaikilla hyvin hyppysissä.

Zoom-kokouksissa on käsitelty koskettavia henkilökohtaisia tarinoita – hiljennytty, kuultu ja keskusteltu tiiviisti ja yhteisymmärrystä hakevassa hengessä. Mielestäni tässä on onnistuttu varsin hyvin ainakin palautteen perusteella. Luentojen jälkeinen paneelimainen keskustelu (mukana luennoitsijan lisäksi mm. Mauri Lehtovirta, Sinikka Haapanen ja Inkeri Sava) on lähes poikkeuksetta venynyt tunnin mittaiseksi ja pidempäänkin yöhön olisi usein voitu jatkaa. Toivomme, että osa tästä innosta on välittynyt sekä paikalla olijoille että kuulijoille striimien kautta, vaikka viiveinen ääni ja kuva joskus syövätkin hetkessä elämisen tunnetta.

Totuus lakkaa olemasta totta, kun useampi kuin yksi ihminen uskoo siihen. – Oscar Wilde

Toiminnasta

Forum Humanum on työskennellyt jo kohta 30 vuotta studia generalia-tyylisten luentojen järjestämiseksi. Tänä aikana luentoja on kertynyt noin 700 kappaletta, joista suurin osa on järjestetty Helsingin Yliopiston Porthanian luentosaleissa. Forum Humanumin tavoite on alusta asti ollut henkisen kulttuurin tietouden levittäminen, humaanien arvojen edistäminen ja monimuotoinen elämänkatsomuksellisten aiheiden käsittely. Areenalla ovat käyneet tanssijat, taiteilijat, muusikot, shamaanit, aivotutkijat, filosofit, itämaiset opettajat, piispat, agnostikot, gnostikot, mystikot, sekularistit, kulttuurityöntekijät, kvanttifyysikot, egyptologit, hoitajat, oman tien kulkijat, totuutta etsineet ja sitä löytäneet, valoa saaneet ja sitä kantaneet, joskus epätäydellisinä ja heikkoina, mutta silti aina hengen tulesta inspiroituneina.

Usein luennoitsija on halunnut kertoa kirjoittamansa kirjan kautta itseään kiehtovasta aiheesta, tai muuten vain oman henkisen tien oivalluksista tai seuraamansa tradition historiasta ja nykytilasta. Luennoitsijat ovat aina luennoineet vapaaehtoistyön hengessä ilman palkkiota, ja he ovat voineet vapaasti tukeutua esitysmateriaaliin, liitutauluun tai pelkkään sanansa voimaan ilman esitystä rajoittavia formaatteja. Joskus vieraat ovat olleet nimekkäitä, mutta pyrkimys on ollut samalla antaa tilaa vähemmän tunnetuille henkilöille ja ideoille trendien ulkopuolelta. Haluamme uskoa, että tällä puhtaasti luentoihin keskittyvällä toimintatavalla on ollut jonkinlainen merkitys suomalaisessa henkisen kulttuurin mielenmaisemassa ja sen vaikutus tulee kantamaan myös tulevaisuuteen.

Forum Humanumin virallinen muoto on korona-ajan ”jälkeen” muuttunut yhdistyksestä työryhmäksi. Muutoksen on ollut tarkoitus vähentää byrokratiaa ja sitä kautta tuoda lisää joustavuutta tekemiseen. Ydinjoukko on aina ollut pieni. Tällä hetkellä ryhmään kuuluu Taavi Kassila, Mauri Lehtovirta, Sinikka Haapanen, Marko Manninen ja Ismo Vornanen. Työ koostuu pääasiassa kauden teeman suunnittelusta, luentovieraiden ideoinnista, kontaktoinnista ja luentoaikojen sopimisesta, luentotilan varauksesta, markkinointitoimenpiteistä sekä muista aiheeseen liittyvistä keskustelutuokioista. Rahoitus toiminnalle on hankittu säätiöiden kautta apurahoina sekä vapaaehtoisella ovirahalla. Ylivoimaisesti suurin menoerä on luentosalien vuokrat.

Vuonna 2023 helmikuusta alkaen olemme päättäneet jatkaa live-luentoja Helsingin Metsätalon salissa 6, jossa meillä on reilu sata henkeä vetävä luentosali odottamassa tuttuun tapaan keskiviikkoisin klo 18 järjestettäviä tilaisuuksia. Paikassa onnistuu myös tallentaa luennot. Mahdollisuuksien mukaan käytämme tämän teknisen tilaisuuden hyödyksi, jotta voimme jälkikäteen tarjota luennot muualla Suomessa asuville kuulijoille ja Forum Humanumin toiminnan kannattajille. Tarkempi kevään ohjelman sisältö paljastuu vuoden vaihteen jälkeen. Kannattaa olla kuulolla.

Taltioidut luennot

Seuraavassa listattu kahdenkymmenen viiden taltioidun luennon sarja on nähtävissä takautuvasti ja pysyvästi Mesokosmoksen YouTube-kanavalla Forum Humanum-soittolistalla.

Syksy 2021

Mikko Romppanen: Musiikin siivin hengen taivaalle (6.10)
Taavi Kassila: Sokrates ja mietiskelyn taika (13.10)
Sinikka Haapanen: Energia muovaa maailmaa uuteen tilaan (20.10)
Antti-Juhani Wihuri: Mindfulness ja valaistumisen polku (27.10)
Johanna Blomqvist: Todellisuutta ymmärtämässä (3.11)
Mauri Lehtovirta: Onko uuden uskonpuhdistuksen aika? (10.11)
Jeremy Qvick: Kristus, Mikael & Uusi Ihmisyys (17.11)
Antti Savinainen: Onko jälleensyntymisestä todisteita? (24.11)

Kevät 2022

Anne Brunila: Dzogchen-polku mielenrauhaan ja valaistumiseen (2.2)
Taavi Kassila: Kuinka sukeltaa mielestä tietoisuuteen? (9.2)
Tarja Tammelin: Astrologia ja symbolinen elämä (16.2)
Anni Pesonen: Mielen hiljaisuus ja sanaton rauha (23.2)
Harri ja Ilkka Virolainen: Sisäinen rauha (2.3)
Tony Dunderfelt: Mitä tarkoitetaan korkeammalla minällä? (9.3)
Erkki Lehtiranta: Luonteen jalostaminen henkisyyden ytimessä (16.3)
Katja Frange: Yhteys itseen ja elämään ympärillä (23.3)
Seela Sella: Syväsukellus hengen maailmaan (30.3)
Eila Tarasti: Henkisyys musiikissa (6.4)

Syksy 2022

Taavi Kassila: Mitä opin mestareilta? (5.10)
Kaisa Peltola: Kun sielu palaa (12.10)
Emilia Vasko-Kujala: Vapaus rakastaa totuutta (19.10)
Henri Murto: Ihminen, minuus ja maailma (26.10)
Harun Löf: Totuutta kohti, rakkauden tiellä, tässä ajassa (2.11)
Pekka Sauri: Yhteydestä ykseyteen – minuuden tuolle puolen (9.11)
Heli Nuotio: Esoteerinen astrologia – avain totuuteen (16.11)

Kaikki edellä mainitut luennot ovat videojulkaisuja. Mesokosmos julkaisee tallenteet myös leikattuina podcast-äänitallenteina asianmukaisilla kanavilla (https://mesokosmos.com/podcast/) arkipäivisin alkaen 26.12.2022, viiden viikon ajan. Audioäänitteitä on helpompi kuunnella esimerkiksi ruokaa laittaessa, kävelylenkeillä tai kuntosaleilla. Näiden uutisten ja listojen myötä toivotamme hyvää Joulun aikaa ja palataan aiheisiin totuuden hengessä!


Linkkejä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.